Måste vinterjackor vara tunga?

En stor vinterrock kan väga en hel del. Om den är gjord av skinn eller päls kan det röra sig om så pass mycket vikt att du märker av det. Men vinterjackor måste inte vara tunga. Det finns modeller som håller varmt utan att hänga tungt över dina axlar. Om du tillhör de som föredrar jackor som är lätta även på vintern har du en hel del att välja från.

Varma dunjackor är inte tunga

Det finns vinterjackor som har laddats med dun. De är normalt sett inte tunga. Dunen ser till att värmen hålls i jackan och de väger väldigt lite. Men det här är inte den enda tekniken att på ett lätt sätt hålla varmt.

Det finns också jackor för vintern som bygger på det faktum att varm luft håller dig varm. Om det finns fickor i jackan mellan dig och vintervädret kommer din kroppsvärme att fylla dessa med värme. På så vis kan du förbli varm trots att jackan alls inte är tung.

Varma vinterjackor av tyngre material

Det som ändå kan få vinterjackor att väga mer är det material som de är gjorda av. En klassiker är vinterjackan som är gjord av någon form av filt. Det här ser propert ut men innebär för det mesta en jacka eller rock som är tung.

Detsamma går att säga om rockar som är gjorda av skinn eller päls. Det finns undantag och det är klart att du kan hitta vinterjackor av läder som inte är tunga. Men frågan är om de kommer att värma dig tillräckligt utan att du har en extra tröja på dig.

Syftet är viktigt

Hur du ska använda din vinterjacka får betydelse. Om du ska sporta i den behöver du inte alls samma värmande egenskaper trots att det rör sig om en vinterjacka. Finare jackor som du använder till fest kan få vara tyngre då du inte känner samma behov av lätthet som du kan göra till vardags.